2013. május 22., szerda

A görögdinnye



A görögdinnye az egyik legegészségesebb gyümölcs, vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, emellett vízhajtó és vesetisztító hatású is.

Sokan nem is sejtik, hogy a görögdinnye a tökfélék családjába tartozik. Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük: különbség lehet a héj színe, az íze vagy akár az érés időpontja között is. Az érett dinnyék fajtától függően általában 4-10 kilogramm közötti súlyúak, de már mértek több mint 20 kilogrammos dinnyét is.

"A görögdinnye az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen magas víztartalmának és mindemellett vízhajtó tulajdonságának köszönhetően kitűnően alkalmas gyümölcsdiétára. Kiváló vesetisztító és nagy mennyiségű fogyasztása kitisztítja, salaktalanítja a szervezetet. Lábadozó betegeknek kitűnő, hiszen pótolja a vizet és tisztítja a szervezetet"- áll a Napsugár Életház sajtóközleményében.


Rengeteg egészséges tulajdonsága van

A görögdinnye 90-95 százalékban vízből áll, emiatt alacsony kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmú gyümölcs. Kitűnő vitaminforrás, hiszen gazdag A, B1, B2, B5, B6 és C-vitaminban; káliumban, kalciumban, magnéziumban, valamint igen magas a foszfor, cink, vas és szelén tartalma is. 

Ahogy a paradicsomban, a görögdinnyében is megtalálható a likopin, amely betegségmegelőző szerepet tölt be számos daganatos megbetegedéssel szemben. Továbbá enyhíti a légúti panaszokat, lázcsillapító hatású, segít az emésztési zavarok leküzdésében, és csökkenti az ízületi gyulladások előfordulását is.

A népi gyógyászatban a szárított görögdinnye magból főzetet készítettek, és ezzel kúrálták a vesebajt és a cukorbajt is.


Hogyan válasszuk ki az igazit?

A dinnyék érettségét úgy lehet megállapítani, hogy a kacsuk elszárad, illetve több harmat ül meg az érett példányokon, ekkor a gyümölcs szüretelhető. A piacokon is figyelni kell a szárra, annak ellenére, hogy az eladók előszeretettel levágják ezeket.

Csak olyan dinnyét válasszunk, mely mindenhol egészséges zöld színű, legbiztosabbak azonban akkor lehetünk, ha megütögetjük a gyümölcsöt és mélyebb hangot hallunk, mint éretlen társainál. A hagyomány szerint dinnyét csak Szent Lőrinc napjáig, vagyis augusztus 10-ig lehet venni, mert utána már "lőrinces" lesz a gyümölcs. Manapság azonban már vannak később érő típusok is, melyek szeptember során is igen zamatosak.


Egyszerű dinnyereceptek

A dinnye behűtve a legfinomabb, de ne hűtsük túl, mert íze és állaga megváltozik. A megfelelő tárolás során frissességét akár egy hétig is megőrizheti.

Ha nem elég édes a megvásárolt dinnye, akkor készíthetünk belőle nagyon finom salátát: például paradicsommal, uborkával, olívaolajjal, fűszerekkel, joghurttal ízesítve.


Görögdinnye kecskesajttal


Forrás: Kaldeneker György receptjei

Hozzávalók: 20dkg friss kecskesajt, 1kg görögdinnye, néhány levél friss bazsalikom, frissen őrölt bors, olívaolaj, 2,5 dl balzsamecet


Elkészítés: Első lépésként készítsd el a balzsamecet szirupot: önts egy üveg balzsamecetet egy lábosba és forrald, amíg az állaga sziruposra változik. Ezután hűtsd le alaposan és rakd be a hűtőszekrénybe. A görögdinnyét szeleteld fel óvatosan, hogy ne törjön és morzsold rá a kecskesajtot, a frissen őrölt borsot, hintsd meg a apróra vágott bazsalikomlevéllel, majd öntözd meg azt az egészet egy pici olívaolajjal és a balzsamecet sziruppal. Kitűnő fogás, előételként is.


Töltött dinnye



Hozzávalók: 50 dkg görögdinnye, 25 dkg sárgadinnye, 1 őszibarack, 3 alma, 15 dkg ribizli, 20 db kis szőlőszem, méz, fahéj


Elkészítés: A dinnyéket vágd fel darabokra, vagy készíts kis golyókat. Az őszibarackot aprózd fel, az almát kisebb darabokra szeleteld. A ribizlit mosd meg jó alaposan, majd a szemezd le a szárról. A gyümölcsöket keverd össze egy tálban, és mindezt töltsd vissza a fél görögdinnyébe. Hús mellé is kitűnő köretként szolgálhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése