2013. május 1., szerda

Nem is gondolnád, hogy hízlalnak!



Próbálsz egészségesen étkezni, mégsem fogysz kellő ütemben? Vigyázat, nem minden egészségesnek kikiáltott étel diétás – sőt, még hízhatsz is tőlük!

1. Müzlik, müzliszeletek

Bár az ember azt hinné, hogy ha müzlit eszik, diétásan étkezik, sajnos korántsem így van. Az előre gyártott müzlik tele vannak cukorral, mesterséges adalékanyagokkal, zsírral. A müzliszeletek, energiaszeletek szintúgy, ráadásul kalóriatartalmuk felér egy étkezésnyivel, holott nassként szoktuk enni. 
Tipp: Készíts saját müzlit! A natúr pelyheket keverd össze mandulával, kevéske szárított gyümölccsel, fogyasztás előtt pedig keverj hozzá friss gyümölcsdarabokat! 

2. Saláta

Bizony, ha öntettel eszed a salátát, adtál a fogyókúrának egy pofont. Ha majonézes, pláne, de már a joghurttal keverendő kis tasakos porok vagy a különböző joghurtalapú öntetek is tartalmaznak cukrot és rengeteg mesterséges anyagot. Hiába eszel egy tál salit vacsira, ha azt jól nyakon legyinted öntettel. 
Tipp: Készíts igazi diétás öntetet! A joghurtba vagdalt friss fűszernövények, szárított natúr fűszerkeverékek, fokhagyma stb. igazán megadják a saláta ízét, és nem kell aggódnod a pluszkalóriák miatt!

3. Szárított gyümölcsök, gyümölcs chipsek

A gyümölcs ugyan valóban diétás étel, de szárítva sajnos egyáltalán nem az. Az igaz, hogy magas a rosttartalmuk és jól hatnak az emésztésre, de 1 db szárított gyümölcs kb. 8-szor annyi kalóriát tartalmaz, mint friss társa! Pl. 1 marék szőlő 60 kalória, míg ugyanennyi mazsolából 460! A gyümölcs chipseket pedig pluszban még olajban és cukorban is megforgatják. Pár szem szárított gyümi belefér mondjuk a müzlibe, de ne használd nasshelyettesítőként
Tipp: Ha mindenképpen édesre vágysz, keverj pár szem szárított gyümölcsöt és egy marék natúr zabpelyhet joghurtba – jóval kevesebb kalória! 

4. Tofu

A tofu egészségesnek kikiáltott reformétel, ám sajnos nem mind tofu, ami fénylik. Ugyanis kissé ízetlen önmagában, ezért a gyártók-éttermek számos praktikát vetnek be, hogy élvezetes étel kerekedjen belőle. Olajban-margarinban áztatják, és jó sok adalékanyaggal turbózzák fel. Így ha nem szereted a natúr tofut, inkább más alternatívát válassz! 
Tipp: a hal, a sovány hús, de még a mozarella is jobb választás (utóbbiból csak csínján, sovány tejtermék volta ellenére nem kicsi a kalóriatartalma!) 

5. Puffasztott rizs- és búzaszelet

A puffasztott szeletek leginkább kenyér helyettesítésére jók, mégis sokan használják nassként. Pedig ha nem kenyér helyett eszel egy-egy szeletet, bizony, még hízhatsz is tőle. Ráadásul főleg üres kalóriákat jelent még kenyérhelyettesítőként is, így még úgy sem a legjobb megoldás. Nassnak viszont nem szabad bevetni, ha fogyni szeretnél! 
Tipp: Jobban jársz, ha kenyér helyett kenyeret eszel – csak épp teljes kiőrlésűt, méghozzá valódi teljes kiőrlésűt! Nézd meg mindig a címkét, mert a sok teljes kiőrlésűnek nevezett termék közül csak alig pár van, ami valóban 100%-osan az! 

+1: Édesítőszerek

Bármennyire is paradox, az édesítőszerek bizony hizlalhatnak is. Ugyanis a szervezeted azt tanulta meg, hogy ha édes ízt érez, akkor szénhidrátról van szó, tehát erre készül fel. És sajnos nemcsak arról van szó, hogy az ember őrült sütifalásba kezd a hatására. Lehet, hogy megállja – ám a tested érzékeli, hogy elmaradt a várt szénhidrátbevitel, ezért raktározásba kezd.
Tipp: Válassz természetes édesítőszert (Xilit, Stevia, juharszirup), azt sokkal jobban tolerálja a szervezeted!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése