2013. május 27., hétfő

Anyagcsere diéta - Fehérje diéta



A három fő étkezési elem a következőképpen hat a hormonrendszerünkre:

- Szénhidrátok = inzulin kibocsátás = hízás
- Fehérje = glukagon kibocsátás = fogyás
- Zsír vagy olaj (hormonokra nincs hatással) = hosszan tartó energiát biztosít

Inzulin és glukagon: az anyagcsere ellentétes erői
Az inzulin és a glukagon párban lévő hormonok, az anyagcsere ellentétes erőit képviselik. Ez azt jelenti, hogy amikor az egyik szintje felmegy, a másiké leesik. Ennek következtében szervezetünkben vagy zsírtárolás vagy zsírégetés dominál.

Egy egyszerű kísérletben a kutatók inzulint és glukagont fecskendeztek kísérleti állatok különböző csoportjába. Az a csoport, amelyik inzulint kapott, többet evett és meghízott, míg a másik csoport, amelyik glukagont kapott, kevesebbet evett és lefogyott (zsírt vesztett).

Ebből következik, hogy a fogyás, a zsírégetés, az anyagcsere gyorsítás akkor a leghatékonyabb, ha minimálisra csökkentjük a szénhidrát bevitelt, s megemeljük a fehérje és zsír fogyasztását.

A fehérje diéta leírása

A fehérje diéta lényege, hogy az elfogyasztott ételeknek sok fehérjét, mérsékelt mennyiségű olajat vagy zsírt (1-3 evőkanál), s kevés szénhidrátot kell tartalmaznia.

1. A fehérje diéta elsődleges célja a test szénhidrát raktárainak (izmok és a máj) kiürítése azáltal, hogy minimálisra vagy közel nullára csökkentjük a szénhidrátfogyasztást. Ugyanakkor a magas rost- és víztartalmú zöldségek fogyasztása kívánatos.

2. Két-három nap elteltével a szervezet kifogy a tárolt szénhidrátokból, és átáll zsírégetésre. Folytassuk ezt így egy hétig.

3. A fehérje diéta második hetétől bevezetünk heti két napot, - lehet például szerda és szombat - amit szénhidrát-feltöltő napnak hívunk. Ennek a napnak a végén, az utolsó étkezés csak és kizárólag szénhidrátokat tartalmazzon. A fehérje, olaj/zsír tartalom minimális vagy nulla legyen. Fontos szabály, hogy a szénhidrátok fogyasztása lefekvés előtt legalább másfél-két órával történjen.


Étkezési terv

A fehérje diéta első hetében minden fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) a következőképpen nézzen ki: Magas fehérje tartalom, mérsékelt olaj bevitel, alacsony szénhidrát fogyasztás (kizárólag zöldség formájában). Délután és este pedig együnk egy maréknyi alacsony szénhidráttartalmú ételt.


Mintamenü az első hétre

Reggeli:
· Fehérje (protein), úgymint 2-3 tojás, csirkehús, pulykahús, sonka, szalámi, stb.
· Bármilyen, hidegen sajtolt olaj, pl. 1-3 evőkanál extra olíva olaj.
· Zöldség.

Bármilyen fajta - lehetőleg nyers - zöld színű zöldség megengedett, úgymint: saláta, káposzta, uborka, brokkoli, spenót, sóska, stb. Bánjunk óvatosan a bab- és lencsefélékkel, sárgarépával és más, keményítőt tartalmazó vagy édes ízű zöldségfélékkel.

Ebéd:
· Fehérje (protein), átlagos adag bármilyen fajta hús.
· Olaj. Bármilyen, hidegen sajtolt olaj.
· Zöldség.

Délutáni "uzsonna":
Együnk egy maréknyi, alacsony szénhidráttartalmú ételt (pl. dió, mogyoró, pisztácia, sajt, kemény tojás, vagy szalámi) 

Vacsora:
A vacsora összeállítása hasonló az ebédhez. A fehérjeforrás lehet különböző, de tartsuk meg a hidegen sajtolt olajat és a nagy tányér salátát.

Késő esti étkezés (21:30-22:00):
Hasonló a délutánihoz (sajt, szalámi, dió, mogyoró, stb.).

Fontos! A fehérje diéta első hetében ne együnk: kenyeret, péksüteményt, tésztát, rizst, krumplit, kukoricapelyheket és gyümölcsöt. Ne igyunk tejet vagy gyümölcsleveket.

Mintamenü a második héttől

A második héttől vezessük be újra a szénhidrátokat. Heti két alkalommal, a nap utolsó étkezése csak és kizárólag szénhidrátokból álljon. A többi étkezés marad a fenti menü leírása szerint.

Kétszer egy héten (pl. szerda és szombat), utolsó esti étkezés:
Szénhidrátok: teljes kiőrlésű péksütemény, teljes kiőrlésű tészta, krumpli, barna rizs, tej, gyümölcs.

Fontos! A fehérje diéta alatt szénhidrátot ne együnk lefekvés előtt 1,5-2 órán belül!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése