2013. május 11., szombat

Az anyagcsere és a fogyás viszonya


Alapfogalmak

Az anyagcsere gyorsasága határozza meg, milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat. Fontos azt is megjegyezni, hogy minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Az éhezésre épülő diéták leégetik az izmokat is rólad, ez újabb ok arra, miért NE kövesük ezeket. Az izmok alatt itt nem feltétlenül a testépítő jellegű izmokra gondoljunk - főleg nők szoktak attól tartani, mikor izmokról írunk, hogy ez férfias külsőt jelent. Azonban ne feledjük, az emberi test alakját mi határozza meg? Hát persze, hogy az izmok! Egy nőnek nem attól lesz jó lába, hogy csonttá soványodik, hanem attól, ha az izmok megadják a lábának az alakját. Itt nem hatalmas combokra, csak simán formás combokra kell gondolni. Ez persze egy példa, de az összes testrészre igaz. Gondoljunk a feszes fenékre - a feszes fenék is az izmoktól feszes, nem mástól!

Az étkezést tekintve nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyasztasz és mikor teszed ezt. A szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön, szüksége van elegendő fehérjére, jó szénhidrátra (teljes kiőrlésű), és jó zsírra (pl.: olívaolaj, szőlőmagolaj). 

Befolyásoló tényezők

Íme itt van tehát néhány példa arra, hogy mi és hogyan befolyásolja az anyagcseréd gyorsaságát.

1. Az anyagcsere sebessége függ:
  • Az életkortól. 40 éves kor felett minden 10 évben átlagosan 5%-al csökken az anyagcsere, az ülő életmódot folytató emberek esetében.
  • A nemtől. A férfiak nyugalmi állapotban általában több kalóriát égetnek (valószínűleg a rajtuk lévő nagyobb izomtömeg miatt is ).
  • A testtömeg összetételedtől (izom-zsír arány). minél több rajtad az izom, annál gyorsabb az anyagcseréd
  • Természetesen genetikafüggő is az anyagcseréd sebessége.
  • pajzsmirigyproblémák ugyancsak lelassíthatják az anyagcserét
2. Minél túlsúlyosabb vagy, annál gyorsabb az anyagcseréd. Ilyen helyzetben ugyanis a szervezetnek keményebb munkájába kerül fenntartania magát. Ezért megy egyszerűbben a zsírvesztés a diéta elején.

3. NEM a lassú anyagcsere a fő oka a súlynövekedésnek. A kiegyensúlyozatlan kalória mérleg annál inkább - tehát, ha több kalóriát fogyasztasz a szükségesnél.

4. A rendszeres súlyzós edzés és a kardióedzések felgyorsítják az anyagcserét. A rendszeres súlyzózás - ismét leírjuk - nem feltétlenül a "kigyúrt" testalkathoz kell, a súlyzós edzés az izmok tónusba hozásának is a legjobb módja!

5. Az izzadás mértékének semmi köze az elégetett kalóriák mennyiségéhez! Ez a megszállott szauna látogatóknak rossz hír lehet... A valódi súlyvesztés egyedül az elfogyasztott kalóriákon áll vagy bukik. Ha többet eszel, mint amennyit elhasználsz, nőni fogsz, ha kevesebbet, akkor fogyni. Az izzadás csupán vízvesztés, amit ráadásul utána pótolni kell, így nem is okoz semmiféle testsúlycsökkenést.

6. Az edzésre a legjobb időpont... amikor erre a legtöbb energiád és lehetőséged van. Az anyagcseréd edzés után jópár órán keresztül pörög, az intenzitás függvényében persze.

7. Az öregedéssel egyidejűleg egyáltalán nem szükségszerű az anyagcsere lelassulása.Rendszeres testmozgással ez kiküszöbölhető.

8. Kisebb, gyakoribb étkezésekkel (3-4 óránként) egész nap pörgésben tarthatod anyagcserédet. Ha túl ritkák az étkezések, akkor a szervezet, az energia elraktározása céljából lelassítja az anyagcserét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése