2013. február 12., kedd

Segítőnk a C-vitamin!



Íme tehát egy másik segítőtárs a diéta idején, ahogy ígértem.




Az alapvető életműködésekhez jól meghatározható mennyiségben nélkülözhetetlen anyag.

A Földön található élőlények túlnyomó többsége nem is bízza a véletlenre azt, hogy hozzájut-e a szükséges adaghoz. Saját testükben állítják elő, mégpedig számottevő mennyiségben. 

    Néhány élőlény – sajnos az ember is közéjük tartozik – nagyon kiszolgáltatott helyzetben van, mivel nem képesek arra, hogy szervezetükben „gyártsák le” a mindennapi nélkülözhetetlen C-vitamin adagot. 

Világhírű tudósok is tisztában voltak a fontosságával:

  • Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudós, a C-vitamin elsőszámú szakértője, napi 8 grammal, azaz 8 000 milligrammal egészítette ki étrendjét.
  • Linus Carl Pauling kétszeres Nobel-díjas tudós napi 10-18 grammot, azaz 10 000-18 000 milligrammot fogyasztott.
  • Dr. Michael Colgan, világhírű táplálkozáskutató mindennapi adagja 5 gramm, azaz 5 000 milligramm.


Hivatalos adatok szerint a szokványos táplálkozás útján a magyarok átlagosan 80 milligrammnyi, azaz 0,08 grammnyi mennyiséget fogyasztanak el naponta.

Szent-Györgyi Albert professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a C-vitamin olyan alapvető, nélkülözhetetlen élelmiszer, amelynek az étkezőasztal kellős közepén kellene helyet kapnia. A világhírű orvostudós azt is megjegyezte, hogy a C-vitamint az élelmiszerboltokban kellene árusítani, mégpedig kilogrammos kiszerelésben, a só, liszt és cukor mellett.

Az általa abszolút minimumként meghatározott napi adag 1 gramm. Ezt a mennyiséget 1,5 kg paprika, vagy 2,5 kg citrom vagy 20 kg alma elfogyasztása biztosítja.



Édesség utáni vágy csökkentése

Sokan tapasztalnak ellenállhatatlan vágyat az édességek iránt, melynek következtében a fogyás, valamint egy egészséges étrend betartása szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. És sajnos az is kijelenthető, hogy az édesség utáni vágy leküzdésében a mai - nem éppen egészséges - étkezési trendek sincsenek túlzottan a segítségünkre. A C vitamin egyike azon vitaminoknak, amely hatékonyan hozzájárul az édesség utáni vágy csökkentéséhez.


C vitamin hiány  néhány megnyilvánulása
  • A C vitamin hiány okozhat gyakori fizikai fáradtságot, levertséget.
  • C vitamin hiány esetén előfordulhat, hogy fogmosás közben vérzik a fogínyed.
  • Ha gyakran vagy náthás, beteg, növeld meg a napi C vitamin mennyiséget!
  • Ha sokszor érzed, hogy valami édességet kívánsz, valószínű, hogy C vitamin hiányod van!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése