2013. február 14., csütörtök

Az egészséges táplálkozás hatásai percről percre




A diéta során testünkben számos csodálatos folyamat megy majd végbe: csökken a vérnyomásunk, a vércukorszintünk és a koleszterinünk is. Jó rendben, lehet, hogy most éppen nem ezek az elsődleges szempontok, csak egyszerűen jó lenne újra beleférni abba a szexi fekete ruhába, ami a szekrényben lóg a vállfán. De fontos megértenünk, hogy a testsúlyunk és az egészségünk kéz a kézben jár.

Akkor most nézzük meg, hogy az egészséges táplálkozás milyen azonnali hatással van a szervezetünkre.

15 perc után: Az első egészséges reggeli után a telítettségérzékelők jeleznek az agynak, hogy a gyomor megtelt. Reggel a testünk belső folyamatai csúcsra vannak járatva, vagyis a reggelit teljes egészében felhasználjuk. Ha kiiktatjuk a fehér kenyeret és a cukrozott gabonapelyheket, egész nap frissek leszünk testileg és lelkileg is egyetlen étkezés után.

3 óra múlva: Az artériák kitágulnak és fokozzák a szövetek és a szervek vérellátását.

6 óra múlva: A vérünkben lévő HDL-koleszterin aktivizálódik, és elkezdi kitakarítani az LDL-koleszterint a vérből. Az LDL olyan, mint egy teherautó, amely koleszterint visz az erekbe, a HDL pedig a szemeteskocsi, amely az LDL-t elviszi a májba, hogy ott lebomolhasson.

12 óra múlva: Testünknek végre lehetősége van elégetni a zsírt, amelyet felhalmozott, mivel elvontuk tőle a cukrot. Ha sok cukrot eszünk, a testet annyira leköti a cukor lebontása, hogy nincs ideje elvégezni a másik fontos teendőjét: elégetni a zsírt. Ilyenkor a zsír elkezd felhalmozódni.

16 óra múlva: Az éjszakát nyugodtan átalusszuk majd.

24 óra múlva: Fél kilóval vagy akár 1 kilóval könnyebbek vagyunk, ugyanis a testünk elkezdte kiadni magából a felesleges vizet és a méreganyagokat.

3 nap múlva: Miután testünk is észrevette, hogy csökkent a súlyunk, a koleszterin- és a vércukorszint, valamint a vérnyomás elmozdul az egészséges értékek felé.

1 hét múlva: A koleszterinszint jelentősen csökken. Az ellenálló képességet erősítő antioxidánsok, például a C- és az E-vitamin szintje nőni kezd a vérben. A beleink jól működnek, és már legalább 2,5 kilóval könnyebbek vagyunk.

2 hét múlva: A vérnyomás mértéke - ha addig magas volt - jelentősen csökken. Már legalább 5 kilót fogytunk.

6 hét múlva: Annyi felesleges kilótól szabadultunk meg, hogy nem győzünk egyre kisebb számú ruhákat venni magunknak. Igen, akár 10 kilóval is könnyebbek lehetünk.

Ezt írja a "Biblia", de mi ugye utána járunk. Le fogom írni a saját magam által tapasztalt érzéseket és tényeket ugyanebben a leosztásban.

Valakinek vannak már ilyen élményei? Hogy telt az első 3, 12, 72 óra?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése