2013. június 25., kedd

Hogyan maradhat feszes a bőrünk?


Gyakori probléma a fogyókúrázók életében, hogy fogyókúra után nem a várt karcsú testet nyerik, hanem csíkokkal szabdalt, lógó bőrtömeg marad rajtuk. Elég a televízió népszerű fogyókúrás műsorainak versenyzőit megnézni: hiába érték el a kívánt testsúlyt, mégsem nyerték el azt az önbizalmat, amit a fogyástól reméltek.

Sajnos egyrészt ez egy olyan alkati probléma, melyre - ha már kialakult - tökéletes gyógymód a sebészi beavatkozáson kívül nincs. Másrészről korai odafigyeléssel a probléma bizonyos esetekben megelőzhető, másoknál, akik alkatilag is lazább bőrrel rendelkeznek, a tünetek súlyossága csökkenthető.

Ha megfigyeljük azokat az embereket, akik fogyás után laza, több kilónyi lógó bőrrel rendelkeznek, szinte mindegyikük esetében elmondható, hogy túl gyorsan fogytak le. Ennek magyarázata egyszerű: a kötőszövet akármilyen rugalmas legyen is, nem tud alkalmazkodni a gyors térfogatcsökkenéshez. Szerencsés esetben később valamennyire regenerálódhat, de eredeti formáját nem nyeri vissza.
Nem érdemes bőrfeszesítőkre alapoznunk

Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, szem előtt kell tartani, hogy fogyni csak mértékkel szabad. Ha valaki olyan ütemben fogy, hogy meghaladja a havi 4-5 kg-ot, akkor nagyobb eséllyel számolhat a későbbi "jojó effektussal" és a megereszkedett bőr problémájával. Az utólag használt külsőleg ható bőrfeszesítő szerek nem érnek fel azzal a hatással, amit előzőleg egy kis odafigyeléssel elérhetünk

Gyors váltózuhany

 
A kellemes és csábító fürdő helyett válaszd a zuhanyzást. Túl hosszan azonban a zuhany alatt sem szabad állni, mert a szövetek elernyednek, a bőr könnyen kiszárad. A gyors hideg-meleg váltózuhany serkenti a vérkeringést, élénkíti a nyirokrendszer működését, ezáltal lassítja az öregedést és fokozza a szervezet ellenálló képességét.
 

Mozgással a szép bőrért

 
A rendszeres testmozgás jótékony hatása a bőrön is megmutatkozik. Ilyenkor ugyanis a sejtek oxigénellátása megnő, a végkeringés felgyorsul, a méreganyagok távoznak a szervezetből. Ha a vérkeringés megfelelő, a bőrsejtek könnyen regenerálódnak, a kollagén termelés kiegyensúlyozott lesz. A kötőszövet erősödik, a bőr tovább feszes marad.
 
Feszesítő ételek, italok
 
A dehidratált bőr elveszti rugalmasságát, petyhüdtté válik. A bőrt elsősorban belülről kell hidratálni, ezért naponta minimum 2 liter folyadék fogyasztása ajánlott. Az egészséges bőr szempontjából nagyon fontos a telítetlen zsírban gazdag étrend és a C-vitamin fogyasztása. A bőr feszességéért a kollagén a felelős; ez az anyag adja a bőr és az ízületek rugalmasságát. A kollagén termelődéséhez elengedhetetlen a C-vitamin.

Szilícium-dioxid a feszes bőrhöz

Ahogy idősödünk egyes szöveteink szilícium-dioxid tartalma csökken, például a véredényeké, és így a bőrünk kevésbé lesz feszes, a kötőszöveteink meglazulnak és cellulitiszt okoznak. Ezt leginkább a nőknél lehet tapasztalni. Ennek oka egyszerű, a nőknél a férfiakhoz képest a bőr legfelső rétege vékonyabb, pont ott ahol a kötőszövet található. Sőt a nők zsír-szövetei is lazább szerkezetűek és így több zsírt tudnak könnyedén tárolni. Ez segíti elő a narancsbőr kialakulását. De szerencsére van módszer, hogy megakadályozzuk ezt.
A szilícium-dioxid segíti a kollagén és elasztin termelést a szervezetében. A kollagén a bőrt feszessé teszi. Az elasztin megőrzi a bőrt elasztikusságát és rugalmasságát.

Tipp:
Három hónapos kezelés, hogy megerősítse a kötőszöveteit
Igyon naponta 15 ml eredeti silicea gélt vízben hígítva három hónapon keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése