2013. június 1., szombat

Édes élet


Hiába hizlal a cukor, és tudjuk, hogy betegségeket okoz, az édes ízhez mégis ragaszkodunk.

Bizonyára neked is ismerős, hogy nehéz pillanatokban jólesik egy kis fagyi vagy legalább egy kocka csokoládé. Naná, hiszen a cukor nem sokkal azután, hogy bekerül a véráramba, megemeli a boldogságérzetért felelős hormon, az endorfin szintjét. Sajnos ez az elégedettség akár egy órán belül megszűnhet, s akkor, ha gyenge vagy, már nyúlsz is a következő adag vigasztalóért. Ha ez sokáig így megy tovább, torkosságodért előbb-utóbb zsírpárnák, lyukas fogak és betegségek formájában jelentkezik a büntetés. 
Dietetikusok szerint a szervezetünk nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amennyit az átlagember ma elfogyaszt. Felnőtt esetében 6 kiskanálnyi lenne a maximum.


Természetes cukrok


  • Fehér cukor: Igazán kártékony, használatát kerüljük! Üres kalória. Hirtelen emeli a vércukorszintet.
  • Barna cukor: Noha szegmenseit némi melasz színezi, élettani hatása ugyanaz, mint a fehér cukoré.
  • Szőlőcukor: Már a nyálban lebomlik, ezért iszonyú hirtelen kerül a véráramba. Gyakori fogyasztása cukorbetegséghez vezethet.
  • Nádcukor: A cukornád szárából finomítás nélkül, gőzöléssel készül. B-vitaminokat, ásványi anyagokat és melaszt tartalmaz.


Növényi édesítőszerek


  • Juharszirup: A cukornál kevésbé emeli a vércukrot, glikémiás indexe 54. Aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, de flavonodjai az igazán fontosak.
  • Gyümölcscukor (fruktóz): Glikémiás indexe 30, lassabban emeli a vércukorszintet. Túlzásba ne vigyük, mert növelheti a vérben a triglicerid szintjét.
  • Méz: Bár szeretjük, nem árt tudni róla, hogy glikémiás indexe csaknem akkora, mint a cukorénak. A vércukorszintre csaknem ugyanúgy hat, mint a cukor.
  • Stevia: A dél-amerikai növény levele 30-szor, kivonata 300-szor édesebb a cukornál. Fogszuvasodást nem okoz, kalóriatartalma 0. Sütéskor, főzéskor nem változik az íze.
  • Nyírfacukor: Ezt a szervezet csak részben emészti meg, 75%-a egyáltalán nem hasznosul. Vagyis éppen négyszeres mennyiség ad a cukoréval azonos értékű kalóriát.


Mesterséges édesítőszerek

Legismertebb képviselői: szacharin, ciklamát, aceszulfám-K, aszpartam stb. Ugyan kiiktatják a cukrot, és kordában tartják az inzulint, de használatukkal kapcsolatban számos kétség merült fel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése