2013. október 2., szerda

Rossz szokások, amik hízáshoz vezetnek- Ingyen van!

Beleegondoltál, hogy milyen gyakran eszel csak azért, mert ingyen van? A szendvicshez kapott süti vagy cukros üdítő ital, az ajándék fagyalt és így tovább. Ezzel a gondolkodással napi mintegy 600 kalóriával fogyaszthatunk többet, így nem csoda ha a havi 1-2 kiló felkúszik ránk.

Az ingyen kapott ételeket mindig szívesebben fogyasztjuk. Pedig a kutatások azt bizonyítják, hogy az ingyenes ételek és italok kevésbé finomak és minőségiek. Ezeket az ételeket az agyunk úgy kódolja, mintha meglepetések lennének, amelyeket nem számítunk bele a napi kalóriabevitelünkbe. Tehát ha nem fizetsz érte, akkor az nincs is?

Ezentúl ha csábító meglepetés-édességet kapnál, kérdezd meg magadtól: "Ha nem lenne ingyen, megvenném magamnak?" Ha a válasz nem, akkor inkább mondj le róla.


- Nem akarsz udvariatlan lenni

Előfordult már, hogy anya óriási házi süteményének nem volt szabad nemet mondani? Mindegy, hogy kit kell visszautasítanod, anyát, barátot, anyóst, nagyanyát vagy főnököt, ne félj udvariasan visszautasítani. Sajnos sokszor előfordul, hogy lehetetlen visszautasítani, hisz valaki szívből sütötte neked. 

Megoldás: mond hogy hazaviszed és otthon megeszed. Otthon aztán valóban megeheted egy olyan nap, amikor kevés kalóriát fogyasztottál, vagy az is meglehet, hogy családtagjaid szívesen átvállalják.


- Kárba ne vesszen...

Ha volt már olyan érzésed, hogy te vagy a család malaca, minden maradékot magadba tömsz, akkor azonnal hagyd abba! Az otthagyott étel nem kidobott pénzt jelent, hanem egészséget és csinos alakot. Csak annyit egyél, amennyi jól esik, a többit nyugodtan hagyd ott.

Előbb utóbb úgyis kialakul, hogy csak annyit főzz, amennyit meg is eszel. Ezen kívül, a fazékban maradt ételt elajándékozhatod rászorulóknak vagy szegénységben élő idős szomszédaidnak. Soha ne érezd hibásnak magad, ha kidobod a maradékot. Inkább a szemetest hizlalja, ne téged!


- Különleges alkalom van

Rendben van, ha éttermekben, születésnapokon és ünnepnapokon elengeded magad, mindaddig, amíg otthon egészségesen étkezel. Különleges alkalmakkor enyhíteni kell a szabályokon és jól kell érezni magunkat. A probléma az, ha szinte keressük az alkalmakat, és minden második nap akad valami ünnepelni való. 

Ezért jó tisztázni, mi a különleges alkalom. Csak egy kis szelet vajaskenyér már 100 kalóriát tartalmaz, így a különböző rendezvények svédasztalai valóságos kalóriabombák.

A trükk az, hogy emlékeztesd magad, hogy nem ez az utolsó alkalom, hogy ilyesmit ehetsz, nem az ételek tesznek boldoggá. Legalább a desszertről jó ha le tudsz mondani. Próbálj mindennapi ételeid közé olyan ínyencségeket behozni, ami a hétköznapokat is különleges alkalmakká varázsolja: pl. fekete csokoládé, nemes sajt, jó bor, füstölt lazac, kaviár stb.


- Étel nélkül nem szórakozol jól

Képzeld el hány tevékenységhez párosul az étel - édességet a filmek közben, koktélok este, kávé és fánk a reggeli újság olvasásához. Ha bizonyos tevékenységek közben eszel, nem tudod felmérni azt a mennyiséget, amelyet valójában elfogyasztasz. Ezért jóval nagyobb adagot eszel, mint amennyire szükséged lenne.

A megoldás az, hogy a szórakozást válaszd szét az étkezéstől, így nem válik egészségtelen rutinná az evés. Estére tervezz sétát vagy szabadban való szórakozást. A filmet úgy is végignézheted, hogy nem tömsz magadba mindenféle ropit - hidd el, a film nem veszít varázsából!


- Mert megérdemlem!

Nehéz napod volt, kitetted a lelked valamiért és úgy érzed egy karamellás fagylalt a minimum amit ma kiérdemelnél. Az ételek tudnak legjobban és legkönnyebben jutalmazni, hisz a legelérhetőbb örömforrások. A baj az, hogy a brokkolira például nem jutalomfalatként gondolunk. Egy tanulmány kimutatta, hogy amikor az étkezési rohamot egy érzelem váltja ki, akkor nem az élelmiszer tápértékét nézzük. 

Ezért ha legközelebb jutalmazni akarjuk magunkat, készítsünk egy gyors salátát, vagy együnk gyümölcsöt! Ha megérdemled a fagylaltot vagy libacombot, akkor vajon a magas koleszterinszintet is megérdemled? Ha boldog vagy, hívj fel egy barátot, öleld meg a párodat, édesgesd meg a háziállatodat, szervezz programot, de ne az evésre gondolj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése