2013. március 14., csütörtök

Hangulatjavító ételek





SZERETNÉD, HOGY A POHÁR FÉLIG TELINEK, NE PEDIG FÉLIG ÜRESNEK TŰNJÖN? TÖLTSD MEG RÉPÁVAL ÉS PARADICSOMMAL. EGY FRISS KUTATÁS SZERINT AZ OPTIMISTA EMBEREK TÖBB KAROTINOKAT FOGYASZTANAK, AMIK A BIZONYOS ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK ÉLÉNK SZÍNÉÉRT FELELŐS ANTIOXIDÁNSOK.

A kutatók 982 alany vérét vizsgálták meg, antioxidánsok után kutatva. Felmérték az optimizmusukat is kérdések segítségével. Magasabb antioxidáns szint=nagyobb optimizmus.
Azonban nincs feltétlen egyértelmű ok-okozati összefüggés. Lehet az is, hogy az optimista embereknek egyszerűen egészségesebb szokásai vannak (több zöldség, kevesebb dohányzás), és jobban bánnak a kihívásokkal, a stresszel. „Az optimisták kitartanak a céljaik mellett, és hatékony stratégiáik vannak, ez is hozzájárulhat a jelentősebb gyümölcs és zöldségfogyasztáshoz,” mondja a tanulmány társszerzője, Julia Boehm a Harvardi Egyetemről.
A kutatók azt feltételezik, hogy az általános pszichológiai jó állapot javíthatja az antioxidánsok felszívódását. Ha az összefüggés még nem is teljesen tisztázott, az biztos, hogy az antioxidánsok mindenképp jót tesznek: lekötik a szabadgyököket, amik egyébként károsítanák a sejteket, gyulladásokat okoznának, és akár rákot, vagy cukorbetegséget is előidézhetnek.
A lényeg: Egészségesebb hozzáállással mindenképp a javadat szolgálod. Ügyelj rá azonban, hogy lehetőleg ne táplálékkiegészítőkkel, tablettákkal vidd be az extra antioxidánsokat, mivel a természetes mód sokkal egészségesebb, és biztosabb is.



A 10 legmagasabb antioxidáns tartalmú zöldségünk és gyümölcsünk az alábbi sorrendben:
  • Goji bogyó
  • Vörösbab
  • Bodza
  • Fokhagyma
  • Tőzegáfonya
  • Vöröskáposzta
  • Feketeribizli
  • Brokkoli
  • Szilva
  • Spárga
  • Áfonya
  • Rukkola
  • Szeder
  • Cékla
  • Málna
  • Retek
  • Alma
  • Vöröshagyma
  • Eper
  • Spenót


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése