Meglepő kutatási eredmény!
Évek óta hallod, hogy a túlzásba vitt sófogyasztás olyan negatív következményekkel jár, mint a szív- és keringési rendellenességek kialakulása. Egy, a McMaster Egyetemen nemrégiben végzett kutatás szerint azonban az sem túl szerencsés, ha átesel a ló túlsó oldalára.
A szakemberek szerint a sót nem érdemes kiiktatnod az étrendedből, mert hiánya hasonló egészségügyi következményekkel jár, mint a túlzásba vitt fogyasztása.
A sófogyasztás mégis egészséges?
A kutatás tükrében fontos, hogy szem előtt tartsd: a konyhasó nátriumtartalmára igenis szüksége van a szervezetednek. Teljes kiiktatásával nem csupán az ételeidet érezheted íztelennek - nátrium nélkül a szervezeted dehidratálódna, az anyagcseréd pedig leállna. A nélkülözhetetlen ásványi anyag ugyanis szükséges ahhoz, hogy tested megtartsa és hasznosítsa a nedvességet.
A McMaster Egyetemen készült tanulmány arra világított rá, hogy a túl magas vagy túl alacsony nátrium-, illetve káliumszint egyaránt magában hordozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Míg előbbi infarktushoz vezethet, utóbbi szívelégtelenség kialakulását segíti elő.
A kutatók egy 28 ezres mintát vettek alapul ahhoz, hogy megállapítsák a szervezet nátrium- és káliumszintje, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést. Az eredményeket összevetve arra jutottak, hogy sem a túl magas, sem a túl alacsony nátrium- és káliumszint nemegészséges.
Így maradj egyensúlyban!
Táplálkozási szakemberek ajánlása szerint egy átlagos felnőtt ember napi nátriumszükséglete 2 gramm. Káliumból is körülbelül ennyire van szüksége naponta a szervezetednek.
Ügyelj a vérnyomásra!
Egészséges, fiatal szervezetnél az orvosok a 120/80 Hgmm-es vérnyomást tekintik normálisnak. Akkor sem kell aggódnod, ha a te vérnyomásod ennél alacsonyabb - 95/60-ig -, illetve magasabb - 140/90-ig. Ezek az értékek még nem tekinthetők kórosnak. Ha azonban ennél magasabbak vagy jóval alacsonyabbak, érdemes felkeresned orvosodat.
Így van, szükség van a sóra, csak nem mindegy milyen sót használsz.
VálaszTörlésVálaszd a tengeri sót, a tengeri sónak nincs kvarc tartalma, mint a sóbányákból származó sónak.
Itt még többet meg tudhatsz a só használatról, és a nyers ételek hasznos hatásairól Dr. Coldwer úrtól.
http://www.youtube.com/watch?v=C3PgFqPy-3g&%3Bamp%3Bfeature=em-subs_digest
Köszönöm! Nagyon jó ez a videó. Fel is rakom a facebook oldalra!
Törlés