SZERETNÉD, HOGY A POHÁR FÉLIG TELINEK, NE PEDIG FÉLIG
ÜRESNEK TŰNJÖN? TÖLTSD MEG RÉPÁVAL ÉS PARADICSOMMAL. EGY FRISS KUTATÁS SZERINT
AZ OPTIMISTA EMBEREK TÖBB KAROTINOKAT FOGYASZTANAK, AMIK A BIZONYOS ZÖLDSÉGEK
ÉS GYÜMÖLCSÖK ÉLÉNK SZÍNÉÉRT FELELŐS ANTIOXIDÁNSOK.
A kutatók 982 alany vérét vizsgálták meg, antioxidánsok után
kutatva. Felmérték az optimizmusukat is kérdések segítségével. Magasabb antioxidáns
szint=nagyobb optimizmus.
Azonban nincs feltétlen egyértelmű ok-okozati összefüggés.
Lehet az is, hogy az optimista embereknek egyszerűen egészségesebb szokásai
vannak (több zöldség, kevesebb dohányzás), és jobban bánnak a kihívásokkal, a
stresszel. „Az optimisták kitartanak a céljaik mellett, és hatékony stratégiáik
vannak, ez is hozzájárulhat a jelentősebb gyümölcs és zöldségfogyasztáshoz,”
mondja a tanulmány társszerzője, Julia Boehm a Harvardi Egyetemről.
A kutatók azt feltételezik, hogy az általános pszichológiai
jó állapot javíthatja az antioxidánsok felszívódását. Ha az összefüggés még nem
is teljesen tisztázott, az biztos, hogy az antioxidánsok mindenképp jót
tesznek: lekötik a szabadgyököket, amik egyébként károsítanák a sejteket,
gyulladásokat okoznának, és akár rákot, vagy cukorbetegséget is előidézhetnek.
A lényeg: Egészségesebb hozzáállással mindenképp a javadat
szolgálod. Ügyelj rá azonban, hogy lehetőleg ne táplálékkiegészítőkkel,
tablettákkal vidd be az extra antioxidánsokat, mivel a természetes mód sokkal
egészségesebb, és biztosabb is.
A 10 legmagasabb antioxidáns tartalmú zöldségünk és gyümölcsünk az alábbi sorrendben:
- Goji bogyó
- Vörösbab
- Bodza
- Fokhagyma
- Tőzegáfonya
- Vöröskáposzta
- Feketeribizli
- Brokkoli
- Szilva
- Spárga
- Áfonya
- Rukkola
- Szeder
- Cékla
- Málna
- Retek
- Alma
- Vöröshagyma
- Eper
- Spenót
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése