2013. április 26., péntek

Ha még nem ilyen a hasad...



A hasi hízás egyrészt alkati kérdés, másrészt a táplálkozás és az életmód is felel érte. Sajnos az esztétikai problémán túl egészségügyi kockázatokat is felvet, ha nem a fenék, hanem a has tájékán gyűlnek a kilók.

Amennyiben szeretnél megszabadulni pocaktól, két dolgot kell tenned: csökkentsd a sóbevitelt, illetve iktass be az életedbe több mozgást!

Stresszpocak

A stressz hatására úgynevezett cortocotrophin hormon termelődik a szervezetben, mely a mellékvesét kortizoltermelésre ösztönzi. A folyamat hatására növekszik az étvágy, és több táplálékot tudsz magadhoz venni.Sok ember esetében a fokozott stresszhatás fogyáshoz vezet, ám még többen vannak azok, akiknél a feszültség magasabb kalóriabevitellel jár együtt. Ennek a mechanizmusnak evolúciós jelentősége van: az emberi szervezet így készül fel arra, hogy elegendő tartaléka legyen a szélsőséges élethelyzetben való működéshez.

Könnyen hasznosítható energia

A feszültség hatására felszedett kilók azért a hasi tájékon rakódnak le, mert az közel van a májhoz. A szervezet pedig innen képes legrövidebb idő alatt felhasználható energiává visszaforgatni.

Túl sok só az étrendben

Előfordulhat, hogy a hasi hízást nem zsír, hanem víz okozza, melynek hátterében a fokozott sófogyasztás áll.

Ha most arra gondolsz, hogy nem sózod túl az ételeket, mérd fel, hogy mennyi félkész táplálékot - zacskós levest, halrudacskát - hamburgert, pizzát, majonézt, felvágottat fogyasztasz. Ezeknek az ételeknek ugyanis igen magas a só tartalmuk.

Nátriumcsatornák a bélben

A túl sok só egyrészt fokozza az étvágyat, másrészt magas nátriumtartalma miatt megköti a vizet. A tápanyagok a bélnyálkahártyában lévő, vízzel teli nátriumcsatornák segítségével jutnak el a vérbe. Mivel rengeteg ilyen csatorna van a bélben, a szervezet a nátriumot - és ebből adódóan a vizet - a hasi területekbe építi be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése