2013. április 12., péntek

Az alkohol


Megissza azt a második koktélt?



Noha a bulik az élet természetes velejárói, és időnként javasolt egy sör, vagy egy pohár bor, az alkohol kifejezetten hátrányos, ha valaki diétázik, vagy izomra gyúr.


Az alkohol akár még az izomnövekedés leállásáért is felelős lehet, így ha ön rendszeresen sportol vagy fogyókúrázik, akkor érdemes meggondolnia, hogy mennyi alkoholt fogyaszt vagy hogy fogyaszt-e egyáltalán.

Hogyan hat az alkohol az izomnövekedésre?

Az alkohol tulajdonképpen üres kalóriákat jelent. Tápértéke nulla, de rengeteg kalóriát tartalmaz. Grammonként 8 kalória. Egy liter bor 568 kalóriát tartalmaz. Egy liter whiskey ennek háromszorosát.

Minél magasabb egy ital alkoholtartalma, annál több benne a kalória. Az alkohol nem csak az ételre van rossz hatással, de az anyagcserét is blokkolja. Ezért olyan nehéz a szervezetnek zsírt felhasználni és égetni.  Szervezetünk annyira nehezen birkózik meg az emésztéssel és az anyagcserével, hogy a zsírok felhasználása teljesen leáll.

Alkohol ivása csökkenti az izomnövekedést

Az izmok növekedés akár 20 százalékkal is csökkenheti, különböző okokból. Ezek közül az egyik, hogy az alkohol dehidratálja az izomsejteket. Az izmok akkor működnek a legjobban, ha megfelelően el vannak látva vízzel. Ezért kell olyan sokat inni edzés alatt. Mivel az izomsejtjeink nem tartalmaznak elég vizet, sokkal nehezebben megy az izomépítés.

A második ok, hogy az alkohol nagyon sok fontos tápanyag lebontását, melyek segíthetnének az izomnövekedésben, pihenésben és koncentrációban: magnézium, vas, kalcium, foszfor stb.


Az alkohol csökkenti a tesztoszteron szintet és növeli az ösztrogénszintet


A magas ösztrogénszint az oka, hogy azoknál, akik rengeteg alkoholt isznak, miért alakulhat ki az ún. ginekomasztia, vagy megnagyobbodott férfi mell. A tesztoszteron erős hatással van a zsírcsökkentésben, amit az alkohol akadályoz.

A tesztoszteron az anabolikus hormonok közé tartozik, mely hozzájárul az izomtömeg megfelelő formálásához. Az alacsonyabb tesztoszteron szint kisebb izomtömeget jelent. A kisebb izomtömeg lassabb anyagcserét.
Gyors anyagcsere mellett gyorsabban megy a zsírégetés, akár pihenés közben is.

A túl sok egyik gyakori hatása a másnaposság is, amely már önmagában sem egy kellemes állapot, ezen kívül csökkenti a motivációt az edzésre, és depresszívvé tesz.

A túl sok alkohol roncsolja a szerveket

Akik túl gyakran, túl sok alkoholt fogyasztanak, testi problémákkal is szembesülnek, mint pl. gyomorbántalmak, fokozatosan legyengült máj és vese, amik komoly egészségügyi problémákkal, néhány esetben halállal járhatnak.

A gyomor gyengülése növeli a tápanyagok emésztéséhez szükséges időt, ami rossz hatással van az egészséges anyagcserére és a fogyásra. A májra alapvető szükség van a szervezet egészséges működéséhez, mert kiválasztja a mérgeket és segít a lebontásukban, valamint közreműködik a zsírfelvételben, energiát szolgáltatva a szervezetnek. Az alkohol erre a szervünkre nézve katasztrofális hatásokkal jár.

Az alkohol növeli az étvágyat

Az alkohol növeli az étvágyat, és önmagában nem tartalmaz tápanyagokat. Ezért vágyunk gyakran gyrosra, pizzára vagy valami hasonlóra, amikor iszunk. Az alkoholfogyasztást gyakran kísérik sós és magas zsírtartalmú ételek is, mint chips, pattogatott kukorica, stb. Ez egy újabb oka annak, hogy miért hizlal az alkoholfogyasztás. Az ivás csökkenti a motivációt is, nehezebbé téve az egészséges étrend fenntartását vagy a fogyókúrát.


Le kell-e állni teljesen az ivással?


Az alkoholnak rengeteg káros vonása van, mint pl. a tesztoszteronszint csökkentése, vagy az anyagcsere blokkolása. De hogy őszinték legyünk, be kell ismernünk, hogy egyúttal örömforrás is. A lányok szebbnek tűnnek, és az egész világ megszépül… Elhízott, sovány vagy félénk férfiak önbizalmat merítenek belőle, bátorságot, hogy megszólítsák vágyaik tárgyát. Az alkohol segítségével mindenki képes táncra perdülni, függetlenül attól, hogy kétballábas-e vagy sem.

Ne essen pánikba, nyugodtan járjon el időnként, és szórakozzon. Egyszer élünk. Üljön be pár sörre valahova, de ne vigye túlzásba, és ne rögzüljön szokásként.

Az ivásra fel is lehet készülni, a szervezet megfelelő tehermentesítésével.
Ha alkoholt fogyasztott, igyon meg legalább egy liter vizet elalvás előtt. Így elkerülheti a másnaposságot, és gondoskodhat az izmok számára alapvető fontosságú vízutánpótlásról.

- Mielőtt ágyba bújna, ajánlott fehérjedús táplálékot inni vagy enni. Természetesen csak akkor, ha még képes rá.

- Másnap a reggeli legyen gazdag fehérjében, kalciumban, vasban és foszforban. A szervezetnek szüksége van rájuk, mivel ivás közben sokat veszített.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése