2013. április 25., csütörtök

Ássunk a mélyére!


Lelki okok

Kurt Tepperwein Mit árul el a betegséged? c. könyvében az elhízásról úgy ír, mint lelki betegségről. A túl-evés csak a következménye valaminek, amivel egy ember nem tud megbirkózni. Kiváltó okként olyan, a lélek mélyén húzódó, megoldatlan és elhanyagolt motívumokat sorol fel, amiktől átélőjük szenved, de nem tudja megfogalmazni, illetve ha tudna róluk, akkor ezeket egy-egy kulcsmondatban fogalmazná meg. A túlzott, vagy nem megfelelő evés, mint kompenzáció jelentkezik ilyenkor. A plusz kilók mögött húzódó lelki okok, és a hozzájuk fűződő kulcsmondatok, magyarázatok a következők:
Csillapíthatatlan szeretetéhség
„Ha eszem, akkor szeretve vagyok. Gyöngédséget, örömöt, meghittséget élek át.” Az evés-szeretet összekapcsolódása alapélményünk. A kisbaba, aki eszik, a szeretetet és gondoskodást kapja. Ez az élmény egész életünkben megmarad, s ha később azt érezzük, hogy nem szeretnek bennünket eléggé, akkor – csak azért, hogy ezt megkapjuk – többet eszünk a kelleténél. Ilyenkor a szeretet, biztonság délibábját éljük át. Sajnos, a belső űr, a szeretetéhség az evéssel/nassolással csak átmenetileg csillapul.
Figyelem hiány
„Vegyetek már észre, vegyetek észre, én is itt vagyok!” Valójában ez egy nem helyesen-tudatosan közölt igény, kérés a külvilág felé, hiszen a nagy testalkat nem ad esélyt arra, hogy pozitív értelemben észre vegyenek, vagy kíváncsiak legyenek ránk.
Érintés, ölelés utáni vágy
„Ha nagyobb vagyok, akkor nagyobb esélyem van arra, hogy érintkezésbe kerüljek másokkal.” Ez a lélek zugában megbújó nem tudatos kijelentés a valóságban sokszor az ellenkező irányban sül el. A nagydarab embereket kerülik, kikerülik, elhúzódnak tőlük.
Frusztráció és félelmek, elfojtott érzések
„Ha eszem, akkor nem kell éreznem. Ha ehetek, akkor nem félek. Ilyenkor nem érzek mást, csak ellazultságot, és ez az, ami nekem jó.” A félelem, szorongás mindannyiunk életében ott van, ám sokan vagyunk, akik nem akarunk, vagy nem tudunk szembe nézni és megbirkózni velük. Ilyenkor kezdődik el a nem tudatos menekülési stratégia, aminek egyik módja a túlzott evés.
Hamis énkép
„Úgy vagyok jól, ahogy vagyok. Nem kell változnom.” Dehogyisnem. A fejlődés, bele értve a testi- és személyiségfejlődést is, csak önneveléssel, önmagunk megváltoztatásával mehet végbe.
Elutasítás
„Nem szeretem magam. Másokat se szeretek. Unom ezt az egészet. Ki akarok szállni.” A túlsúlyos emberek némelyike sok esetben nemcsak önmagát utasítja el, hanem az egész környezetet, másokat is, nem elég érdekes, nem elég jó, vagy megfelelő, amivel találkozik. Az érzékeny lélek, amely minőségi élményt szeretne, az édes vigaszba menekül.
Elvárások
„Foglalkozzatok velem, ne nézzetek át rajtam, én is itt vagyok.” A törődés igényét első sorban magunknak kell megadnunk, a környezetünknek ez nem kötelessége. Kérhetjük, de nem mindegy, hogyan és miért. Sajnos, sok túlsúlyos embert nemhogy befogadna, inkább durván diszkriminál a környezete, ezzel pedig csak fokozódik a lelki keserűség és a súlytöbblet.
Birtoklás
„A hűtőmnek és a kamrámnak, valamint a pocakomnak mindig tele kell lennie, az a biztos!” Aki örökösen kuporgat, az a jövőt szeretné bebiztosítani. Hiányzik a bátorsága, hogy bele vágjon bármibe, ami itt és most, a jelenben megtörténhet, és élményt adhat.
A túlsúly jelzi, hogy az illető elutasítja saját elégedetlenségét, félelmeit, frusztrációit, azt, hogy nem felel meg saját énképének, hogy más akar lenni, mint ami, és aki.

Feloldás: szemben önmagammal

A hízás nem mindig csak lelki, vagy objektív háttérből ered, van, hogy néhány életkörülményünk megváltozik, ami kiváltja a lelki terhek, negatív érzések aktivizálódását. A  feloldás első lépései a kiadós testi és lelki tükör. Ez nem könnyű menet, érdemes előre felkészülni a hónapokig tartó praxisra, melynek során napról-napra, hallható hangon, önmagunkkal, a testünkkel szembe nézve kimondjuk: ez vagyok én. A lelki szembesülés hosszas folyamat, ami adott esetben csak segítséggel sikerülhet. Ha nincs segítségünk, akkor a naplózás, és egy megbízható, gyakorlott lelki vezető segíthet a szembesülés, ön-leleplezés folyamatában, valamint a helyes önértékelés és önszeretet visszaállításában, felépítésében.

Önismeret, elfogadás

Az önismereti utak hatalmas terheket vesznek le rólunk, amikor a lefogyás és az elfogadható, harmonikus külső a célunk. Eszközöket és kulcsokat adnak önmagunk fel nem tárt, fel nem ismert, nem tudatos oldalainak megfejtéséhez.  Mindaddig, amíg nem azonosítottuk, hogy a mi plusz kilóink személyesen miről szólnak, mit üzennek, addig a diéták, fogyókúrák csak átmeneti sikert nyújtanak, és a felszínen kapirgálnak. Az önismeret, amennyiben megtaláljuk a nekünk leginkább tetsző megoldásokat, egy érdekfeszítő, hosszú folyamat, amiben sokféle módszer lehet segítségünkre. Fizikai szinten, testünk, alkatunk megismerésében a különböző stíluskalauzok, színkalauz, stílustan, öltözködési tanácsadás segíthet. A külsőnk megismerése, a megfelelő ruhatár kialakítása nagyon fontos, hiszen ha a fizikai szinten elégedettek vagyunk önmagunkkal, akkor ezzel megalapozzuk a lelki megnyílást, fölülemelkedést, megerősödést is. Abban, hogy milyen lelki alkat vagyunk, segítenek az alternatív megismerési módszerek, mint amilyen a keleti és nyugati asztrológia, a különböző sorselemzési módszerek, a személyiségrendszerek, mint az enneagram, kineziológia, a mozgásterápiák, mint pl. a táncterápia, a személyiségjegyeink megfejtésében pedig a névelemzéstől az önismereti tesztekig bármi a segítségünkre lehet. Nagyon hatékony lehet a folyamatos naplózás, mely során leírjuk érzéseinket, gondolatainkat, és mindez hatékony kíséret a belső folyamatok megélésében.


Milyen módszerrel szoktak fogyni

A lelki megoldatlan problémák feltárásával, feldolgozásával egy időben materiális síkon is cselekedni kell. Rengeteg módszer van, azonban igazán kevés a hatékony. Minden kornak megvannak a sajátos diétái, nemegyszer maguk az élelmiszergyárak, vagy táplálék kiegészítő gyártók találnak ki valami divatos módszert.

Figyelembe kell venni, hogy az emberi szervezet nagy része víz. Nagyon sok egy-két hetes csoda módszer segít elérni 5-10 kg súlycsökkenést, azonban ez csalóka dolog, mert igazából nem fogyás. A szervezet képes 5-10% testsúlycsökkenést produkálni vízvesztéssel szinte „pillanatok” alatt. Ilyen gyors vízvesztésen alapuló fogyás után, a szervezet azonnal visszaveszi, amit leadott, mihelyt visszatérünk az eredeti, a fogyást megelőző étrendre, sőt általában rá is tesz 1-2 kg-ot, mintegy mutatva elégedetlenségét.

Fogyásnak az számít, ha a zsír csökken. Ez azért is jó, mert zsír nem csak ott van, ahol látjuk, hanem a belső szerveken is, a vérerek falain, stb. Azzal is jó tisztában lenni, hogy 10 kg igazi fogyáshoz legalább egy év szükséges.



Erősen kalóriaszegény étrend, sok mozgással
Bebizonyosodott, hogy a túlzott kalóriaszegény étrend többet árt, mint használ, hiszen a szervezet észreveszi, hogy lényegesen csökkent a bevitel, ennek megfelelően csökkenti a felhasználást, azaz nem lesz fogyás. Ezek mellett az illető személy állandóan éhes, és mozgásra már igazából se kedve, se ereje. Hosszú távon nem tartható, és elmarad a szükséges tápanyagbevitel, mely károsítja a szervezetet.

Fehérjediéta étrend
A fehérjedús étrend szintén csak látszati fogyás, hiszen a nagy fehérjebevitel célja, hogy ne egyen az ember mást. Azonban a sok fehérje a szervezetben káros anyagokat termel. Az itt elért testsúlycsökkenés is csak vízvesztés, és pillanatok alatt visszatér az eredeti súly. Ennek a módszernek Amerikában halálos áldozatai is voltak, mérgezés formájában. Ez a diéta a kezdeti lökésnek tökéletes, de nem lehet egy életen át csinálni!

Zsírszegény étrend
Az ilyen étrend abban téved, hogy egyfelől a zsírnak több fajtája van, az omega3 zsírsavakra szükség van alapvető biokémiai folyamtokhoz, másfelől a zsír helyett valami mást kell enni, és ez általában fehérje és szénhidrát. Aki rendszeresen nem fogyaszt zsírt, annak pang az epéje, és ez egyenes út az epekő kialakulásához.

Mit, mivel lehet enni
Rengeteg módszer forog közszájon, hogy mit mivel lehet enni, és mivel nem. Azt tudni kell, hogy teljesen más enzimek szükségesek például a burgonya lebontásához és teljesen más a hús emésztéséhez. Ráadásul ez a kettő könnyen semlegesíti egymást. Logikus is, hogy vannak élelmiszerek, amiket nem szabad együtt enni, hiszen nem lesz lebontás, hanem a táplálék egyszerűen rothadásnak indul. Ezt mindenki kipróbálhatja magán, ha étkezés után felpuffad, illetve 4-6 óra múlva is feszül a gyomra, akkor ez az étkezés nem volt a legjobban összeállítva. Az emésztés lényegesen javul, ha odafigyelünk, hogy mit mivel eszünk, azonban ez magában, a kísérletek szerint nem vezet egyértelmű fogyáshoz, bár a közérzet fantasztikusan javul.

Fogyasztó tabletták
Rengeteg fogyókúrás tabletta kapható. Ezek jobb esetben nem okoznak rosszat a szervezetnek, de az biztos, hogy nem fogyasztanak. A tabletták jó része azonban felborít valamilyen meglévő egyensúlyi helyzetet, ez pedig sokszor komoly következményekkel jár. Nálunk is kapható olyan tabletta, mely a pajzsmirigy túlzott működését, és ez által egy felfokozott anyagcserét idéz elő. Ennek hátránya, hogy a pajzsmirigy működésének felborulása katasztrofális következményekkel járhat. Még a reklámozó személyek is bevallották, hogy ettől a készítménytől egész nap feszültek voltak, folyamatosan izzadtak és folyamatosan olyan életérzésük volt, mint egy zuhanó repülőben.

Egész étkezést kiváltó porok
Nagyon sok fajta ilyen készítmény van forgalomban, céljuk, hogy kevés kalória bevitel mellett egy teljes étkezés érzését és egy kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítsanak. A jobb minőségűek tényleg jók, de a silányabb kivitelűek igazából nem tudják betölteni szerepüket. Fogyást az tapasztal, akinek a megspórolt kalória bevitel éppen elég ahhoz, hogy egy kalóriaszegény étrenddel súlycsökkentést el tudjon érni. Egy nemrég elvégzett kísérlet alapján megállapítható, hogy a résztvevők 85%-a visszavette leadott kilóit, a többiek sikeresek voltak. Sikeres csak az volt, aki nem csak fogyókúrázott, hanem életmódot váltott és ennek része volt egy főétkezés kiváltása.

Light termékek
A light termékek nagy része messziről kerülendő. Egyfelől a cukor helyett alkalmazott édesítőszerek nagy része, rendszeresen és kellően nagy mennyiségben fogyasztva rákkeltő hatású lehet, másfelől a többi adalékanyag jobban hizlal, mint maga a cukor, bár kalóriatartalma kevesebb.

Tartós fogyás- Az egyetlen járható út!!!
Tartósan fogyni csak életmódváltással lehet. Az elv az, hogy egy étkezés 25%-át zöldségek, zöldfélék adják, akár nyersen, akár pároltan. 25%-ot adnak a fehérjedús élelmiszerek (lencse, bab, sója, fehér húsok, zsírszegény tejtermékek), a maradó 50%-ot adják a teljes kiörlésű gabonák, rizs, rozs, hajdina, stb. A zsír és olajok bevitele is fontos, hisz a többször telítetlen zsírsavak fontosak. Ilyen található a lenmagban, tökmagban, hideg vízi ragadozókban (hering, lazac, tonhal). A vörös húsok, tejtermékek telített zsírsavakban gazdagok, ezek bevitelét legalább az első hónapban lényegesen csökkenteni kell. Ez a zsírégető étrend egy életmóddá kell váljon. Az első időszakban javasolt továbbá a nagy volumenű étkezések csökkentése, és délután 5-6 óra után, a vacsorák teljes körű mellőzése. Magyarul keveset enni és csak olyat, ami a sejteknek jó. Ennek az étrendnek a kialakításához is idő kell, lépésről lépésre kell kialakítani, hogy ne érezzük nagy áldozatnak. 1-2 hónap alatt szokássá válik.

A zsírok lebontásához elengedhetetlenek az enzimek, vitaminok, és ásványi anyagok. Ezek hiányában nem sikerül a fogyás. Mindebből általában nagyobb mennyiség szükséges, nem a mai, hivatalosan ajánlott RDA mennyiségek, melyek a hiánybetegségek megelőzésének is alig felelnek meg.

Minden hiedelemmel ellentétben nem kell olimpiai felkészülési szintű mozgás. Napi egy óra séta, járás csodákat tesz, vagy ennek megfelelő szintű mozgás, például fél óra jó tempójú szobakerékpározás. Azoknak, akik szeretnének formásodni is, ajánlom az intervall edzést, ami nagyszerű zsírégető és csodás szálkás izmokat eredményez. De az edzésformákról később bővebben. Emésztgessétek kicsit a fenti sorokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése