2013. április 16., kedd

Anyagcsere blokkolók és gyorsítók



Hiába az egészséges táplálkozás és a fogyókúra, ha az anyagcseréd nem működik megfelelően, testsúlyod meghaladja az optimálist - ez pedig nem csak esztétikai, de egészségügyi kérdés is.

ANYAGCSERE-BLOKKOLÓ ITALOK

7 üdítő, amit iktass ki, ha tényleg fogyni akarsz.


  1. Az energiaitalok közül a cukormentes változatok sem ajánlottak, ha szeretnéd leadni a pluszkilókat: a bennük lévő mesterséges anyagok ugyanis lassítják az anyagcserét.
  2. Bár a tejalapú gyümölcsturmixok alapvetően egészségesek, nem kifejezetten kalóriaszegények. Ha fogyni szeretnél, csak a reggeli órákban fogyassz ilyet!
  3. A boltban vásárolható rostos gyümölcslevek mesterséges tartósítószereket tartalmazhatnak, amelyek rossz hatással vannak az anyagcserédre, lelassítják az emésztésedet. Ha biztosra akarsz menni, facsarj magadnak otthon gyümölcslevet.
  4. A kóla - legyen az cukros vagy light változat - tönkreteheti a diétádat. Egy doboz hagyományos kóla 140 kalóriát tartalmaz, de a light verzió is lassíthatja az anyagcserét.
  5. Azt gondolhatod, a nagyi által eltett vagy bioboltban vásárolt málnaszörp jobb választás a kólánál. Ám ha fogyni szeretnél, magas cukortartalmuk miatt a szörpök sem kifejezetten ajánlottak.
  6. Az elmúlt években egyre keresettebbé váltak az ízesített ásványvizek. Érdemes azonban megvizsgálnod a választott termék címkéjét, hogy milyen összetevők is szerepelnek rajta. Egyes termékeket sztíviával ízesítenek, míg másokat cukorral.
  7. A jeges teát valószínűleg egészségesebbnek gondolod a cukros üdítőnél, ám az igazság az, hogy sokszor köszönőviszonyban sincs az eredeti teával. Magas cukortartalma és a benne lévő adalékanyagok nem segítik elő a diéta sikerét. Ha kedveled ezt az üdítőt, ne boltban vásárold meg, készíts inkább magadnak otthon.
ANYAGCSERE-BLOKKOLÓ ÉTELEK
Míg bizonyos ételek jótékonyan befolyásolják az emésztésedet, más táplálékok lelassíthatják az anyagcserét. Ismerd meg a legveszélyesebbeket, és igyekezz kiiktatni őket az étrendedből.
  1. Az olajban sült ételek. Az olaj nemcsak nehezen bontható le, emésztőszervi betegségeket is okozhat.
  2. A konzervek általában rengeteg tartósítószert és állományjavítót tartalmaznak, hogy gusztusosabbak legyenek - ez viszont lassítja az anyagcserét.
  3. A nyúlós, ragacsos krémsajtok megtapadnak a bélbolyhokon, és szinte lebénítják az emésztést.
  4. A vörös húsokat nehéz megemészteni, salakanyagként megtapadnak a bélfalon, ráadásul akadályozzák az anyagcserét.
  5. A porból készült levesek rengeteg sót és mesterséges adalékanyagot tartalmaznak: igazi sokk az anyagcserének.
  6. Mennyi sót hintesz az ételeidbe? Napi két grammnál többet semmiképpen sem szabadna, mert felborul a vízháztartásod, ami hasi hízáshoz vezet.
  7. A teljes kiőrlésű müzli finom és egészséges reggeli, de ha hozzáadott cukrot is tartalmaz, már reggel lelassítja az anyagcserédet.

A RENDES ANYAGCSERÉHEZ

A következő tippeket érdemes beépítened a mindennapjaidba, és a diétába, ezzel már néhány hét alatt érezhető lesz a változás.
Egyél rendszeresen!
A nassolás nem feltétlenül rossz dolog, a korgó gyomor legtöbbször azt jelzi, hogy több üzemanyagra van szüksége a szervezetnek, ahhoz, hogy ellássa a feladatait. Válassz délutáni rágcsálnivalónak magas rost és fehérjetartalmú ételeket, mint az alacsony zsírtartalmú sajt, rostos keksz, gyümölcs, zöldségek, vagy görög-joghurt. A folyamatos evés fontos, mivel az éhező test szabotál bármilyen fogyókúrát.

Tartsd magasan a kalcium szintet!
A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a kalcium szint csökkenése ugyanazt a hormont aktivizálja, mely a zsír és a plusz kilók lerakódása miatt felelős. Válassz alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sajtot, joghurtot, tofut, vagy zabpelyhet ezzel szinten tarthatod a kalcium mennyiséget.

C-vitamin
A C-vitamin és a kalcium bajtársak mikor az anyagcseréről van szó. A kalcium felpörgeti az anyagcserét, míg a C-vitamin segít a szervezetnek felszívni ezt az ásványi anyagot.

Élvezd a napfényt!
Kutatások bebizonyították, hogy ha valaki hosszú időt tölt sötét környezetben, az olyan élettani funkciókat indít be a testében, mint az alvás, vagy a testtömeg gyarapodás. Fontos, hogy éppen ezért napközben többször is állj fel az íróasztaltól, és tegyél egy gyors sétát odakint.

Reggelire Kombucha, vagy zöld tea
A kombucha tea sokaknak ismeretlen lehet, ezt a különleges meleg italt, fekete kombucha gombából készítik, és  széleskörű elismerésnek örvend az egészségügy számos területén. Erős méregtelenítő hatása van, kiváló hatással van a májra, és segít felpörgetni az anyagcserét. A zöld tea szintén a legjobb anyagcsere serkentők közé tartozik, naponta fogyassz akár 3-4 csészével is, az eredmény látványos lesz!

Csípős paprika, és fűszeres ételek
Nem kell választanod a jalapeno, a chili, vagy a cayenne között. Ezek a tüzes ételek egy kapszacin nevű anyagot tartalmaznak, ettől van az égő érzés a szádban, mikor eszel belőle. Ugyanez a hatás lép életbe, kb. 30 perccel a csípős táplálék elfogyasztása után is, kivéve, hogy ilyenkor már a kalóriák égnek el.

B-vitamin
A B-vitamin kulcsfontosságú az egészséges anyagcseréhez, ez a hatékony vitamin kis mennyiségben megtalálható a diófélékben, a különböző magvakban, sovány csirkében, marhában, és halban. A hüvelyesek szintén kiváló B-vitamin források, plusz csordultig vannak rostokkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése