2013. április 30., kedd

A zöld arany

Kínában úgy tartják, jobb teát inni, mint orvosságot szedni. Ha pedig a tea zöld, még hatásosabb. Hatóanyagainak köszönhetően több krónikus betegség kialakulását megelőzheti – persze csak rendszeres fogyasztás mellett.


A távol-keleti kultúrákban évszázadok, sőt évezredek óta hisznek a tea jótékony hatásában, amit napjaink orvostudományi kutatásai be is bizonyítottak. 

Megelőzi a rákot


A rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok sokáig értetlenül álltak a tény előtt, hogy a japán dohányosok körében ritkábban alakul ki rák. A titok nyitja az, hogy a teában található polifenolok a daganatképződés és -fejlődés, valamint az áttét-kialakulás legtöbb lépésére gátló hatással vannak; a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását.


Szívbarát


A szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknek is hasznos lehet a zöld tea fogyasztása, ugyanis polifenoljainak antioxidáns hatása megakadályozza a koleszterin felszívódását, ezzel gátolja az érszűkület kialakulását. Erős szívdobogást nem okoz, mert a benne lévő koffein a tea csersavtartalma miatt lassabban szívódik fel. Így csupán szelíden élénkíti a központi idegrendszert; növeli a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentráló képességet, megelőzi, illetve csökkenti a fáradtságérzetet. A koffein élénkítő hatásán túl erős hörgtágító hatású is, ezért származékai az asztma gyógyításában is használatosak. Ugyancsak a koffeinnek tudható be húgyhajtó hatása.


Védi a fogzománcot

Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat - természetesen cukor nélkül fogyasztva. Hiszi vagy sem, de távol-keleti felmérések szerint feleannyi odvas foguk van azoknak a gyerekeknek, akik naponta isznak zöld teát. Ez a katechinnek köszönhető, ami jelentős mértékben gátolja a baktériumok cukorátalakító tevékenységét.

Fogyókúrára is jó

Minden nő álma, hogy anélkül, hogy szigorú diétába fogna, megszabadulhasson fölösleges kilóitól. Örömmel jelentjük, ez nem álom, hanem valóság! Francia klinikai kutatás igazolta, pusztán napi három csésze zöld tea fogyasztása a főétkezések után havonta egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Mi a szinte hihetetlen eredmény magyarázata? A zöld tea egy EGCG nevű polifenolt tartalmaz, mely serkenti a szervezet zsírégető folyamatait. Az ajánlott napi három csésze főzetben 270 mg található belőle, így 4 százalékkal növekszik a zsírégetés, ami mintegy 80 plusz kalóriától szabadít meg - erőfeszítés nélkül.

FONTOS!

Idd a zöld teát cukor és édesítő nélkül, friss citromlével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése